Julkaistu Hevosenomistaja-lehdessä 4/22
Kuva: Kahden seuraavan vuoden sähköpörssihinnan ennusteen mukaan sähkön hinta alkaa olla nyt aika lähellä maksimitasoa – jos nyt kukaan varmuudella osaa hintoja ennustaa.
Avaa artikkeli pdf–tiedostona tästä
Kuten kaikki ovat hyvin huomanneet, on hintojen nousu ollut tämän vuoden puolella huimaa lähes kaikkien tuotteiden osalta. Polttoaineen ja erityisesti sähkön hinnat ovat olleet viime aikoina nousussa.
Nousseille hinnoille ei kaikilta osin voi tehdä paljon mitään, mutta toistaisin joka tapauksessa tässä tilanteessa aiemminkin kirjoittamani asian: kilpailuttamisen. Monet asiat on syytä kilpailuttaa säännöllisesti, esimerkiksi vakuutukset ja jätehuolto. Säästöt voivat olla yllättävänkin isot.
Sähkön hinnan nousu on ollut viime aikoina aivan hurjaa
Moni hevosenomistaja asuu omakotitalossa ja pihapiiristä löytyy vielä tallikin. Lämmitys hoituu usein suoralla sähkölämmityksellä ja tällöin vuosittainen sähkönkulutus voi huidella jossain 30.000-40.000 kWh välillä. v. 2020 sähkön hinta oli erityisen alhaalla ja sähköä pystyi ostamaan jopa noin 4 snt/kWh-hinnalla. Tämä myyntiyhtiöiltä ostettava hinnan osuus on kilpailutettavissa. Lisäksi asukkaalle tulee kustannuksia sähkön siirtohinnasta, joka määräytyy oman asuinpaikan siirtoyhtiön perusteella ollen ehkä hieman yli 5 snt/kWh. Edempänä puhun tässä vain tuosta ensin mainitusta myyntiyhtiöiden ottamasta sähkön hinnasta.
Lumme-Energian elokuun sähkönhintakatsauksessa julkaistun kahden seuraavan vuoden sähköpörssihinnan ennusteen mukaan (ks. oheinen kuva) sähkön hinta alkaa olla nyt aika lähellä maksimitasoa – jos nyt kukaan varmuudella osaa hintoja ennustaa. Talvella hinta voi vielä hieman nousta. Ensi kesänä hinta voisi jonkun verran laskea, mutta varsinaiset edullisemmat hinnat palaisivat vasta noin kahden vuoden kuluttua. Graafista kun laskee keskiarvoa 1.8.22-31.7.24 ajanjaksolle, niin päästään hieman alle 17 snt/kWh hintaan.
Tätä kirjoittaessa kahden vuoden määräaikaisia sopimuksia ei moni yhtiö edes tarjoa, mutta ne jotka tarjoavat, hinnoittelevat asiakkaan hinnaksi lähes 30 snt/kwh. (Lähde: Energiaviraston Sahkonhinta.fi-palvelu, jossa voi tarkastella hintoja). Tämä johtuu siitä, että yhtiöt hinnoittelevat sopimuksiin reilusti omaa riskiään. Kuluttajan tuleekin olla nyt erityisen tarkkana, mikäli oma määräaikainen sähkösopimus on umpeutumassa. Mikäli yllä mainitun ennusteen mukainen hintojen lasku tulee toteutumaan noin kahden vuoden kuluttua, tulee tuo graafista laskettu 17 snt/kwh keskihinta tästä eteenpäin laskemaan jokainen kuukausi. Tällä hetkellä mielestäni ei siis ole optimaalinen hetki lyödä lukkoon pitkäksi aikaa korkeaa kiinteätä hintaa. Tai ainakin voi sitten harkita lisämaksullista tuotetta, jolla sähkön hinnan reilusti laskiessa saa katkaista sopimuksen kesken 2 vuoden sopimuskauden.
Mitä sitten voi tehdä?
Ne kuluttajat, joiden määräaikainen sopimus umpeutuu seuraavan puolen vuoden aikana, ovat väkisinkin haasteellisessa tilanteessa ja sähkön hinta myynnin osalta voi jousta jopa 3-6 kertaiseksi. Määräaikaiselle sopimukselle on kaksi vaihtoehtoa.
1) Toisaiseksi voimassa oleva sopimus, jonka hintaa yhtiö voi vaihtaa nopeastikin, usein 1-3 kk välein. Toisaalta myös kuluttaja voi irtisanoa sopimuksen nopeasti löytäessään halvemman hinnan. Näitä kun tarkastelee hintavertailu-sivuilla kannattaa lukea sopimusehdot tarkasti, että mihin asti mainostettu hinta on voimassa ettei se nouse heti parin viikon päästä.
2) sähköpörssisopimukset. Tämä jälkimmäinen on useimmiten edullisin vaihtoehto, mutta vaatii myös kuluttajan omaa energiankäytön tehokasta suunnittelua. Pörssihinta kun voi olla todella arvokasta kulutuspiikkien kohdalla, jollaisia ovat usein arkiaamut ja -illat, varsinkin talvella. Sähkön kulutusta tulisi ohjata ehdottomasti tällöin yöaikaan.
Hinnan kilpailuttaminen on ehdottomasti tärkeää. Käyttämällä valmiita kilpailutuspalveluita voi löytää muutaman edullisen vaihtoehdon, mutta itse tarkastaisin tämän jälkeen yhtiöistä vielä soittamalla, että onko hinnoissa neuvoteltavaa. On kummallista, miten hinnoissa usein vielä löytyy joustovaraa sitkeälle asiakkaalle.
Ilmalämpöpumput ja aurinkopaneelit
Kilpailutus on yksi keino oman laskun vähentämiseksi, mutta toinen erittäin hyvä keino on kulutuksen vähentäminen ja oikeiden laitteiden hankinta. Alla olevista linkeistä saa tarkemmin informaatiota säästökeinoista.
Iso asia on luonnollisesti sisälämpötilan säätö, sillä 1 asteen tiputtaminen säästää pyöreästi 5 % sähkönkulutuksesta. Suoran sähkölämmityksen taloihin on syytä asentaa hyvällä hyötysuhteella varustettu ilmalämpöpumppu tai useampikin, kohteesta riippuen.
Nykyisellä hintatasolla myös aurinkovoimalat alkavat olla kustannuksiltaan järkeviä ratkaisuja. Oikein mitoitettuna niillä voi tuottaa aika lailla omavaraisesti kesäajan sähköt. Aurinkopaneelimyyjät puhuvat jo 6-7 vuoden takaisinmaksuajasta investoinnille. Toivottavasti sähkön hinta ei kuitenkaan pysy nykyisellä tasollaan ihan niin kauan, että tuo laskelma pitäisi paikkaansa, mutta realistisestikin varmaan 10 v investoinnin takaisinmaksuaikaan voi päästä. Nykyisissä järjestelmissä takuut alkavat olla 25-30 v luokkaa, joten kannattaa ainakin selvittää järjestelmän sopivuus omaan talouteen.
Se on kuitenkin varmaa, että omaan energian käyttöön on jokaisen viimestään nyt syytä perehtyä ja pohtia itselleen sopivat ja kustannuksia säästävät ratkaisut.
Lisää tietoa erilaisista energiaratkaisuista ja säästötoimista löytää motiva.fi-sivulta. Suosittelen ajatuksella tutustumaan.
Asiaa Energiasta -neuvonta palvelee 09 6122 5150 (ma ja pe 9-12) tai muina aikoina kuluttajaneuvonta@motiva.fi
Mitja Nummenmaa
Toiminnanjohtaja
SHKL ry
Avaa artikkeli pdf-tiedostona tästä